Mit gondol a szakma a magyarországi PV elterjedésről és annak hatásáról?

Mezősi András2021. március 16.

2021. március 11-én „Jelentős PV kapacitás hatása a hazai villamosenergia-rendszerre” címmel workshopot tartott a REKK. Az online rendezvényen több mint 200 fő vett részt. Az esemény során négy kérdést tettek fel a közönségnek, amelyre a résztvevők harmada, 70 fő válaszolt. A blogbejegyzés ezen válaszokat mutatja be és értékeli.

Ki fizet többet? – Referenciaár alatti ajánlatok versenye a második METÁR-aukción

Varga Katalin, Kácsor Enikő

Kácsor Enikő2021. február 25.

Lezajlott a második megújuló áramtermelés támogatására kiírt aukció Magyarországon, lássuk az eredményeket! Összességében komoly verseny és az első aukció alacsony áraihoz képest is kedvezőnek tekinthető nyertes ajánlatok jellemezték a második kört. Olyannyira, hogy a nagy kategória nyertesei mindannyian a kihirdetett referenciaár alatti ajánlatot tettek, vagyis ők a jelenlegi (naperőművi termeléssel súlyozott átlagos) áramárak mellett a rendszer nettó befizetői lennének.

Soha nem látott magasságokban a szén-dioxid-kvóta ára

Mezősi András, Szajkó Gabriella

Mezősi András2021. február 19.

2021. február 12-én a CO2-kvóta átlépte a 40 €/t-ás árat, ezzel az európai szén-dioxid-piac soha nem látott magasságokba emelkedett. Mi van az áremelkedés hátterében, milyen hatással bír ez a hazai áramszektorra? Cikkünkben ennek járunk utána.

Egy ábrán az eddigi METÁR-aukciók

Varga Katalin2020. október 27.

Tegnap tette közzé a MEKH a második METÁR-aukcióra beérkezett pályázatok adatait, amelyen megújuló alapú villamosenergia-termelésre lehet prémium típusú támogatást elnyerni árverseny alapján. Az alábbiakban az egyes pályázati körökre beérkezett ajánlatokat hasonlítjuk össze.

Jönnek a hatalmas naperőműparkok?

A MEKH kiírta a második METÁR-pályázatot

Varga Katalin2020. augusztus 11.

Jó hír: A második METÁR-pályázaton közel duplára emelték az odaítélhető támogatás mennyiségét a korábbi, sikeres körhöz képest. Változás még, hogy immár 49.99 MW névleges teljesítményű megújulóenergia-erőművek is pályázhatnak. Vajon ez is jó hír? Posztunkban a változásokat járjuk körbe.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS