Egy ábrán az eddigi METÁR-aukciók

Varga Katalin2020. október 27.

Tegnap tette közzé a MEKH a második METÁR-aukcióra beérkezett pályázatok adatait, amelyen megújuló alapú villamosenergia-termelésre lehet prémium típusú támogatást elnyerni árverseny alapján. Az alábbiakban az egyes pályázati körökre beérkezett ajánlatokat hasonlítjuk össze.

Ahogy a korábbi bejegyzésünkben írtuk, a 2019. szeptemberi körhöz képest majdnem duplájára (200 GWh/évről 390 GWh/évre) nőtt a METÁR-pályázatban odaítélhető támogatott villamosenergia-mennyiség, illetve ezzel párhuzamosan a nagy kategóriában a korábbi 20 MW helyett már maximum 49.99 MW névleges teljesítményű megújulóenergia-erőművek is pályázhattak. Az aukció többi feltétele lényegében változatlan maradt.

Az ábrán jól látszik, hogy a második körre sokkal több ajánlat érkezett, a túljelentkezés a megnövelt kiosztható támogatott mennyiség mellett is magasabb (öt és félszeres) volt. A várakozásoknak megfelelően megjelentek a majdnem 50 MW beépített teljesítőképességű naperőmű-parkok is, amelyek közül az ajánlati árak sorba rendezése alapján több nyertes is lehet majd. A harmadik szembetűnő változás, hogy jelentősen csökkentek az ajánlati árak. Nem csak a nagyméretű, hanem a kisebb naperőműparkok ajánlatai is közelítik a naperőművekre számított utólagos piaci referenciaárak 17,45 Ft/kWh-s 2019. évi átlagát. (2020-ban a koronavírus-járvány miatt a villamosenergia-árak alacsonyabbak.)

Az árverseny tehát a második METÁR-körben is jól működött, a nagy kategóriában valószínűsíthetően 16-17 Ft/kWh-s ajánlatokkal nyernek a pályázók, ami lényegében azt jelenti, hogy ezek a naperőművek már nem szorulnak támogatásra.

A második forduló eredményhirdetése 2021. januárjában várható.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS