Dátum: 2020-04

Találatok száma: 5

Nem fújnak új szelek Magyarországon

Diallo Alfa2020. április 17.

A napenergia-beruházások az egyre javuló feltételek mellett is döntően csak támogatással tudnak megvalósulni. Jelenleg az európai uniós szabályozás következtében nagyobb méretű megújuló erőműveknek csak akkor adható állami működési támogatás, ha azt aukción osztják ki. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal március végén hirdette ki az első magyarországi megújuló aukció (METÁR-tender) eredményét. Az eredményeket egy korábbi blogbejegyzés már részletesen feldolgozta, így ebben a cikkben a kialakult árak alapján elemzem a tender sikerességét. Ennek érdekében a magyar és a 2019 év végi lengyel aukciót vetem össze, ugyanis a két pályázati rendszer között nagyon sok a hasonlóság.

Lassuló villamosenergia-piacok

A koronavírus rövidtávú hatásai a villamosenergia-piacokon

Rácz Viktor2020. április 15.

A Metazsúl blog eddig két írást szentelt a koronavírus villamosenergia-piacokra gyakorolt hatásainak bemutatására. Az első cikkben Mezősi András annak járt utána, hogy az egyes piacok milyen módon reagálnak rövid- és hosszú távokon a vírus megjelenésére és fokozott elterjedésére. A második tanulmányban Varga Katalin mutatta be a megújulóenergia-szektorra leselkedő rövid- és hosszútávú kihívásokat, valamint azon intézkedéseket, melyek ahhoz szükségesek, hogy a jövőbeni – várhatóan dekonjunktúrális – időszakban is tovább folytatódhasson a megújulóalapú energiatermelés széleskörű elterjedése, amely elengedhetetlen a vállalt energia- és klímapolitikai célok eléréséhez.

Jelen cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy a koronavírus európai elterjedése által szükségessé vált korlátozó intézkedések rövidtávon hogyan hatottak a villamosenergia-piacokra. Elemezzük a villamosenergia-keresletben, valamint a másnapi spot árakban történt változásokat, illetve ezek esetleges kapcsolatát.

Időkérés!

Rugalmas intézkedésekkel segíthetik a kormányzatok a megújulóenergia-beruházásokat

Varga Katalin2020. április 7.

A koronavírus jelentős változásokat hozott az energiapiacokon is. A gazdasági és társadalmi korlátozások miatt az energiatermékek iránti kereslet jelentősen csökkent, a túlkínálat csökkentette az árakat, ami a termelők és beruházók bevételeire is hatással van. A hatások a megújulóenergia-szektort sem hagyták érintetlenül. Írásunkban arra mutatunk példát, hogy a megújulóenergia-aukciók feltételeinek rugalmas módosítása hogyan segítheti a válság átvészelésében a szektort.

Robin Hood adó vagy megújuló támogatás?*

Bartek-Lesi Mária2020. április 2.

A hosszú távú megújuló áramvásárlási szerződések (PPA-k) hazai elterjedése még gyerekcipőben jár, de egyre nagyobb érdeklődést mutatnak iránta a környezetük iránt elkötelezett hazai kis- és nagyvállalatok. A megújuló beruházások támogatás nélküli megvalósulását azonban jelenleg gátolja a Robin-Hood adó.

Hatékony kiosztás a nagyoknál, sok érvénytelen pályázat a kicsiknél

Végleges METÁR eredmények

Kácsor Enikő2020. április 1.

A 2019 decemberében publikált előzetes eredmények után 2020 márciusára (a koronavírus mellett) a megújulóáram-termelés támogatására kiírt METÁR-tender végleges eredményei [1] is megérkeztek. Ebben a bejegyzésben röviden körüljárom, hogy mi változott az előzetes eredményekhez képest az árakat és a mennyiségeket illetően (ezekről egy korábbi blogbejegyzésünkben írtunk [2]), hány érvényes és hány érvénytelen ajánlat érkezett, milyen hatása volt az összeszámításnak, mit okozhatnak az azóta elszállt árfolyamok, és kicsit arra is kitérek, mi várható hosszabb távon.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS