Dátum: 2023-03

Találatok száma: 1

Mi olvasható ki az Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv keretében rendelkezésre álló információkból a Debrecen környéki vízkészletek helyzetéről?

A REKK Vízgazdasági csoportjának véleménye

 A bejegyzés fő üzenetei:

  • A debreceni iparfejlesztési elképzelések átélhetővé tették, hogy beléptünk a vízkészlet szűkösség korába. Ez önmagában nem jelentene problémát, igazából a szűkösség jelenléte a természetes állapot, nem a szabad készleteké. Még akkor is, ha manapság mindenféle eszközt felhasználunk, hogy ezzel a ténnyel ne kelljen szembesülnünk.
  • Mennyiségi szempontból akár lenne is elegendő víz az új igények számára, de ehhez olyan érdekellentéteket és érték konfliktusokat kellene előbb kezelni a jogérvényesítés és az érdekegyeztetés együttes alkalmazásával, amire vízkészlet gazdálkodási kérdésekben itthon eddig még nem volt példa. Nem lehetetlen, de jelentős kihívás.
  • A vízkészleteinkkel el kell kezdeni gazdálkodni, nem csak az eddigi fizikai megközelítésben, hanem a közgazdasági értékteremtés szempontjából is. Közgazdasági érték nem csak direkt hasznosítással, hanem közvetett módon, költségek elkerülése által is keletkezik, adott esetben közjóléti, ökológiai vízhasználatokon keresztül.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS