Dátum: 2019-03

Találatok száma: 8

Egy szeles nap tanulságai

Rácz Viktor2019. március 27.

Dániában töltött éveim alatt két dolgot tapasztaltam a dánok időjárással kapcsolatos hozzáállásáról: 1) nincs olyan, hogy rossz idő, csak rosszul megválasztott öltözet, valamint – ezzel összhangban – 2) ha egy kicsit is javul az idő, akkor azonnal ki kell menni a szabadba, hiszen kit tudja, hogy mikor lát az ember legközelebb napot.

Feltételezem, az elmúlt vasárnap a dánok többsége inkább egy forró ital, garnélarákos szendvics és gyertyák társaságában élvezte a hygge nyugalmát, mintsem kint tartózkodott a a zord és szeles időben. Mindezt ismerősök beszámolójára és a szélenergia-termelési adatokra alapozom, lévén, hogy 2019. március 17-e elég szelesre kerekedett a legkisebb skandináv országban és Németország északi részén.

Az amerikai LNG szállítások Európába a Trump-Juncker találkozó óta

Kotek Péter2019. március 25.

Érdekes ábra az amerikai LNG szállításokról. Az EU28 gázfogyasztása hozzávetőlegesen évi 500 milliárd m3 (bcm) földgáz.

Örök optimista előrejelzések

Mezősi András2019. március 20.

Idén január végén a MAVIR publikálta „ A Magyar Villamosenergia-rendszer fogyasztói igényeinek előrejelzése ” című, évente megjelenő elemzését. A dokumentum számos igen hasznos elemzést tartalmaz a hazai villamosenergia-fogyasztással kapcsolatban. A kedvenc ábrám, amely már évek óta visszatérő a tanulmányban, az összes hazai villamosenergia-felhasználást mutatja. A pláne azonban az, hogy nem csak a tényadatokat, és a legfrissebb előrejelzéseket, hanem 16 évre visszamenőleg a MAVIR valamennyi előrejelzését sűríti magába.

Megújulóenergia-aukció mozdíthatja ki a holtpontról a magyar megújulóenergia-részarányt?

Szabó László2019. március 18.

Ha Magyarország megújuló energiatermelésének tömör jellemzését akarjuk adni, akkor az első sajátossága, hogy a megújuló energiatermelésünk az EU tagállamok rangsorának alsó harmadában helyezkedik el, bár ott a csoport elején vagyunk (lásd a sárgával jelölt országokat a következő térképen). Ez alapján sem túl élenjárónak, sem teljes mértékben leszakadónak nem mondható a hazai megújulós részarány, a 2017-re elért 13,3%-os eredmény 9 tagországot utasított maga mögé. [1]

Nagyot mondtunk vagy kicsit?

A magyarországi 2030-as 20%-os megújuló cél az európai törekvések tükrében

Mezősi András2019. március 14.

Az Európai Unió 2030-ra vállalta, hogy legalább 32%-ra növeli a megújulók részarányát a teljes energiafelhasználáson belül. Ez jelentős növekedést jelent a 2020-as 20%-os célhoz viszonyítva. A Megújuló Irányelv alapján országonként differenciáltan határozták meg a 2020-ra kötelezően előírt 2020-as célokat; Magyarországra ez 13%. Ugyanakkor a 2030-as célokat már nem osztották le, hanem az egyes országoknak az ún. Nemzeti Klíma- és Energiatervekben (NEKT) kell bemutatni, hogy mekkora önkéntes vállalást tesznek, és azt milyen intézkedésekkel érik el. Ezt követően az Európai Bizottság „felösszesíti” a tervekben szereplő megújuló arányokat, és összeveti ezt az EU-s 32%-os céllal. Amennyiben az országonkénti vállalásokból a 32%-os cél nem érhető el, akkor egyéb intézkedéseket hoz, amelybe beletartozhat, hogy presszionálja az egyes országokat, hogy vállaljanak magasabb megújuló célokat, illetve olyan kiegészítő mechanizmusokat vezethet be, mint például egy Európára kiterjedő támogatási rendszer bevezetése. Az előzetes NEKT-eket 2018 év végére kell(ett) benyújtani, amit néhány hetes/hónapos késéssel szinte az összes tagállam teljesített. Magyarország 20%-os megújuló célszámot tűzött ki 2030-ra vonatkozóan. Kérdés, hogy soknak tekinthető-e ez a 20%? Hogyan viszonyul ez a többi EU-s ország vállalásához? Vajon Magyarország azon tagállamok között lesz, akiket a Bizottság presszionálni fog? A következőkben ezt járjuk körül különböző aspektusokból.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS