Örök optimista előrejelzések

Mezősi András2019. március 20.

Idén január végén a MAVIR publikálta „ A Magyar Villamosenergia-rendszer fogyasztói igényeinek előrejelzése ” című, évente megjelenő elemzését. A dokumentum számos igen hasznos elemzést tartalmaz a hazai villamosenergia-fogyasztással kapcsolatban. A kedvenc ábrám, amely már évek óta visszatérő a tanulmányban, az összes hazai villamosenergia-felhasználást mutatja. A pláne azonban az, hogy nem csak a tényadatokat, és a legfrissebb előrejelzéseket, hanem 16 évre visszamenőleg a MAVIR valamennyi előrejelzését sűríti magába.

Egy ilyen ábrának nagyon fontos az üzenete. Egyrészt nagyon dicsérendő, hogy a szerzők bemutatják a korábbi előrejelzéseket, így ebből számos tanulság leszűrhető. Jellemző, hogy minél korábban készült az előrejelzés, annál nagyobb növekedéssel számolt, amely jól látszódik az előrejelzési görbék meredekségén. Részben ennek is köszönhetően folyamatosan laposodnak az előrejelzési görbék; az utolsó, 2017-ben készített 2030-ra már 50 TWh alatti összes felhasználással kalkulál, amely kevesebb, mint tíz százalékkal haladja meg a mostanit. Másrészről pedig kirajzolódik az a kép, hogy a villamosenergia-fogyasztás változása a GDP változással egyre kevésbé magyarázható, azt más tényezők (is) mozgatják.

A hazai villamosenergia-felhasználás, illetve a különböző években készült előrejelzések alakulása, TWh

Forrás: MAVIR: A Magyar Villamosenergia-rendszer fogyasztói igényeinek előrejelzése, 2018 (2019)

Még nagyobb az előrejelzési hiba, ha a bruttó csúcsterheléseket nézzük. Még a válság után készült előrejelzések is bőven 7000 MW feletti csúcsterheléssel számoltak a 2010-es évek közepére, miközben a tényértékek ennél lényegesen alacsonyabb – 6700 MW-os szinten alakultak. Ráadásul a válság a csúcsterhelést nem is igazán érintette, a csúcsfogyasztás értéke 2005 és 2015 között stabilan 6400-6600 MW között változott, csak az utóbbi két évben volt megfigyelhető növekedés. Ebben az esetben is megfigyelhetjük teát azt, hogy a GDP változása önmagában nincs hatással a csúcsfogyasztás értékére. Ennek ellenére az összes előrejelzés jelentős mértékű csúcsfogyasztás-növekedéssel kalkulált. A csúcsterhelés előrejelzése egyébként még fontosabb, mint az éves fogyasztás előrejelzése, hiszen a magas fogyasztású időszakokban kifeszített a villamosenergia-rendszer. Ebből a szempontból is kulcskérdés, hogy az utóbbi két-három évben megfigyelhető megugró csúcsterhelési érték csak kiugró értéknek tekinthető, vagy hosszabb távon is növekedésnek indult-e ezen tényező értéke.

A bruttó hazai éves csúcsterhelés, illetve a különböző években készült előrejelzések alakulása, MW

Forrás: MAVIR: A Magyar Villamosenergia-rendszer fogyasztói igényeinek előrejelzése, 2018 (2019)

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS