Energetikai heraldika

Kotek Péter2019. április 1.

A települési címerekben sokszor megjelenik az energiaszektor: ezekből szemezgettünk. A leírások forrása a Magyar nemzeti és történelmi jelképek.

Bázakerettye község: Olajkút

(Zala megye)

Álló, háromszögű, arannyal és kékkel négyelt a pajzs, szívpajzzsal. A háromszögű szívpajzs vörös mezejében a Buzád-Hahót nemzetség címerállata: szembefordult ezüst bölényfej, szarvai közt egyenlő szárú aranykereszttel. A nagypajzs első, aranymezejében lebegő helyzetű, gyökeres, nyolc arany makkterméssel ékített stilizált zöld tölgyfa. A második, kék mezőben lebegő helyzetű AMR Szűz Mária monogram arannyal, melyet felülről nyitott aranykorona, két oldalról és alulról egy-egy hatágú aranycsillag kísér. A harmadik, kék mezőben lebegő helyzetű, ezüst kőolajkút. A negyedik, aranymezőben hármashalom, zöld mezejében arany körgyűrűből a pajzs aljába ömlő víz ezüsttel. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs BÁZAKERETTYE felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Békésszentandrás nagyközség: Duzzasztómű

(Békés megye)

Címere összetett. Az öregpajzs álló, csücskös talpú, ezüsttel és kékkel négyelt. Az első mező ezüstjét két zöld pólya tagolja, s a jobb oldalán az így kialakult valamennyi sávon átnyúlva zöld szegélyű ezüst András-kereszt helyezkedik el. A második mező kékjében arannyal fegyverzett, kétfarkú ezüstoroszlán balra fordul, balra néz, és lebegve balra lép, bal mancsában háromágú, nyitott, aranyleveles koronát emel. A harmadik mező a másodikat ismétli. A negyedik mező ezüstjét ismét két zöld ezüstpólya osztja, s valamennyi sávon csúcsával jobbra mutató, pólya szélességű ezüst nyílhegy (a vízügyi duzzasztóművek egyezményes jele) látható.

A csücskös talpú boglárpajzs ezüstmezejében jobbra forduló és néző fekete holló, csőrében aranygyűrűvel lebegve áll.

A pajzs felett (bár nem érintőlegesen) aranyszalagokból bontakozó erősen stilizált ötágú (három tölgylevél között két makk), nyitott, aranyleveles korona lebeg.

A pajzs alatt dúsan burjánzó arany szalagszövedéken egy-egy arannyal fegyverzett aranyoroszlán ágaskodik heroldalakként.

A szalag alatt maiusculával (nagybetűkkel) a Békésszentandrás felirat olvasható.

Nagyhegyes község: gázkitörés

(Hajdú-Bihar megye)

Nagyhegyes címere azurkék vágott pajzs, melynek pajzstalpa zöld színű.

A zöld mezőn, középen, arany gázkút áll, melyből – aranymezőben – vörös láng csap elő. A gázláng jobb és bal oldalán – a zöld mezőn állva – arany búzakalász.

A két búzakalász a mezőgazdasági tevékenységre, a láng pedig a jelentős gázmezőre utal, amely Nagyhegyes határában található.

Paks város: Atomenergia

(Tolna megye)

Az egyszerű pajzs alakot középen a Dunát jelképező ezüstszínű hullámos pólya osztja két részre három darab hullámheggyel. A felső rész bíborvörös, közepén az ősi paksi Rátót nemzetséget jelképező stilizált aranyszínű hársfalevéllel. Az alsó kék mező közepén az ezüstszínű

A Paksy család (az olasz Rátót nemzetségből származó család oklevél tanúsága szerint birtokcsere alapján jutott paksi birtokaikhoz) régi címerének egy töredéke, az aranyszínű hársfalevél, felfedezhető Paks mai címerében; a stilizált atomszimbólum az atomenergia békés felhasználására utal.

Szank község: Olajcseppek

(Bács-Kiskun megye)

Az önkormányzat címere: álló, kerek talpú pajzs kékkel és ezüsttel hasított jobb oldali mezejében zöld hármashalom közepéből kinövő, fekete botra tekeredő, ezüst szőlőtőke 4 levéllel és szőlőfürttel, a bal oldal 3-as csoportokba rendezett fekete olajcseppekkel 7 sorban (2,1,2,1,2,1,1) megrakva. A pajzs alatt kék bélésű ezüstszalagon a jelmondat: Tedd a jót, és kerüld a rosszat!

A címer motívumai szőlőtermelésre és az olajra utalnak, mint a település jellegzetességeire.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS