Újrainduló japán atomreaktorok – potenciális új LNG forrás Európának?

Kotek Péter2022. október 18.

Japán a 2011-es fukishimai katasztrófát követően leállította nukleáris kapacitásainak nagyobb részét, ezzel a japán villamosenergia-mixben az atomenergia részaránya 30%-ról 10% alá esett. A kieső villamos energiát a 2010-es években Japán fosszilis erőművekkel pótolta, elsősorban földgázzal, de megnövekedett az olaj-és széntüzelésű erőművek termelése is. Japán megnövekedett LNG igénye miatt hosszú távra stabilizálódott az az összefüggés, hogy az ázsiai piacok prémiummal kereskedtek Európához képest.

Japán LNG import, TWh/hó

Forrás: Jodigas

2022-ben Oroszország megtámadta Ukrajnát, és korlátozta az Európába exportált csővezetékes földgáz mennyiségét, ezzel mesterséges szűkületet okozva az európai földgázpiacokon. Az orosz földgázimport az EU27-ben az import 40%-át tette ki, ez 2022 szeptemberére 10% alá esett. A kieső volumeneket Európa – Japánhoz hasonlóan – a rugalmas LNG piacokról szerezte be, és 2022 nyarán megfordult a sok éven át fennálló összefüggés: az európai piacok prémiumon kereskedtek az ázsiaiakhoz képest.

TTF (Európa) és JKM (Ázsia) napi spot földgázár-alakulása, EUR/MWh

Forrás: Powernext, Investing.com

Historikus villamosenergia-termelés és potenciális villamosenergia-mix, TWh/év

Forrás: Statistics Bureau Japan

Japán időközben komoly biztonsági fejlesztéseket hajtott végre a reaktoraiban, és az energiapolitikában is felröppent, hogy érdemes lenne fokozatosan újraindítani a biztonságosan üzemeltethető reaktorokat. [1] Ebben a rövid írásban azt számszerűsítjük, hogy mekkora addicionális kínálatot jelentene ez globálisan, és milyen hatása lenne Európára.

Japán havi villamosenergia-termelése tüzelőanyagonkénti bontásban, TWh/hó

Forrás: IEA Electricity Information

Japánban 2022 elején 33 működő vagy működését felfüggesztett atomreaktor volt, összességében közel 33 GW bruttó beépített kapacitással. [2] Összehasonlításképpen ez közel tizenhatszor annyi, mint a jelenleg működő négy paksi blokk kapacitása (kicsit több, mint 2 GW). 2021-ben a Japán atomerőművekben nyolc reaktor működött, és évi 60 TWh villamos energiát termeltek. Amennyiben a szabályozásváltozás hatására minden működőképes reaktor újra üzemelne, akkor az eddig üzemszünetben lévő atomerőművek addicionálisan 188 TWh-nyi villamos energiát termelnének. Ez természetesen más fosszilis forrásból származó villamos energiát váltana ki, jellemzően földgáz alapú termelést. Ez a változás közel évi 310 TWh-val csökkentené Japán LNG importját (a földgáztüzelésű erőművek hatásfokát 60%-nak feltételezve). Ez a mennyiség addicionális kínálatként jelenne meg a globális LNG piacokon.

2021-ben a globális LNG piacokon a kereskedelem 63%-a hosszú távú szerződéseken keresztül bonyolódik, a fennmaradó 37% spot alapon. [3] A 2022 nyarán tapasztalt magas európai földgázárak oka is az volt, hogy a spot piacon korlátozottan, és nagyon drágán álltak rendelkezésre szabad volumenek, az európai tárolói töltöttségi célok viszont nagy mértékű keresletet támasztottak – azaz Európa bármi áron vásárolt LNG-t, csakúgy, mint Japán a 2010-es években. Az esetleges japán reaktorújraindítások után ez a 310 TWh kínálat jelenne meg a spot piacon.

Az addicionális kínálat nem fog feltétlenül ennyi orosz gázt kiváltani – az európai LNG import korlátja sokkal inkább az újragázosító kapacitás volt eddig, nem a forrás elérhetősége. Ennek a változásnak a hatása elsősorban az LNG hozzáférhetőségét és árát fogja befolyásolni.

  1. 444: Japán gazdasági minisztere újranyitná az atomerőműveket
  2. IAEA PRIS
  3. GIIGNL 2022 Annual report

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS