A biomassza és a tender - Pár gondolat egy teljesen más METÁR-aukcióról

Varga Katalin

Varga Katalin2022. február 15.

Tavaly év végén, a korábbiaknál kisebb nyilvánosság mellett lezajlott a negyedik és ötödik METÁR-aukció. A feltételek meglehetősen eltértek a korábbi kiírásokétól, ennek megfelelően meglepő eredmény is született.

Blogunkon elemeztük az első, a második és a harmadik METÁR-aukció eredményeit, így nem hagyhatjuk szó nélkül a tavaly októberben kiírt, majd visszavont negyedik, illetve a novemberben újra kiírt ötödik METÁR-kört. A megújulóenergia-szakma előtt ismert tény, hogy az elméletben technológiasemleges METÁR-aukciók az első három megrendezett fordulóban majdnem teljes mértékben naperőművek támogatásáról szóltak. A szélerőművek ellehetetlenítésével reális eséllyel főként a napenergiás projektek indulhattak az árversenyben, így az első három körben kiosztott támogatásból 524 MW kapacitással naperőművek részesültek, valamint egy darab 0,5 MW-os depóniagázos projekt. Az ötödik aukción viszont főként biomassza-erőművek pályáztak és nyertek. Mi történt?

A pályázati feltételek drasztikusan módosultak. Csak meglévő megújulóenergia-erőművek felújítására vagy bővítésére lehetett pályázni, ezen belül is csak olyan erőműegységgel, amely 20 évnél régebben létesült. Ez már előrevetítette, hogy ezeken a pályázatokon nem csak a szélenergia-, hanem a napenergia-szektor sem fog tudni indulni. A felkészülési idő 3 hónapról 20 napra, a beadási időszak 30-ról 1 napra rövidült, így a potenciálisan esélyes biomassza- és vízerőműveknek is kevés idejük volt a pályázat összeállítására, a bankgarancia megszerzésére. Ha egyáltalán – kapcsolódó sajtóközlemény és hírverés híján – megtalálták a kiírást a MEKH honlapján. Az ötödik aukcióra összesen 8 pályázat érkezett. Az eredményhirdetés után kiderült, hogy ennek a fele tudott nyerni: egy vízerőmű, és három, a Veolia cégcsoporthoz tartozó kapcsolt biomassza-erőmű. (A pályázatról a portfolio.hu írt itt, a telex.hu pedig itt.)

Eltérő költségű technológiákról lévén szó, nem biztos, hogy mindenki indokoltnak tartja a (hívjuk így) biomasszás aukció összevetését a korábbi napenergiás pályázati körökkel. Alább mégis egy táblázatba rendeztük az eddigi (eredményes, tehát nem visszavont) pályázatok jellemzőit. Az adatok alapján azt láthatjuk, hogy az ötödik METÁR-aukción négy darab pályázó, a nagy (20-49.99 MW-os) kategóriában mennyiségi korlát (tehát árverseny) nélkül, a maximálisan adható támogatott áron nyert el támogatást, a korábbi körökhöz képest nagyságrendileg magasabb összegben. Ez a négy pályázó egy aukción nagyobb mennyiségre kapott támogatást, mint az előző METÁR-körök több mint 160 darab nyertese, méghozzá kilowattóránkként kétszeres áron.

* A negyedik pályázati kör visszavonásra került.

** Az érvényes ajánlatokon belül, az igényelt és kiosztható villamosenergia-mennyiség arányában.

*** A kapacitás meglévő erőműegységek felújítására vagy bővítésére vonatkozik.

Ha meg is változott a pályázatokkal elérni kívánt energiapolitikai cél, és a kormány az időjárásfüggő termelők helyett a stabilabb termelésre képes biomassza- és vízerőművek felújítását kívánta támogatni, ennek a szándéknak a kommunikációja elmaradt, ahogyan az egész pályázat kommunikációja is. Bizonyára lettek volna más érdeklődő megújulóenergia-termelők is, akik részt vettek volna az aukción, és ezzel az aukció el tudta volna érni eredeti célját, azt, hogy költséghatékonyan támogassuk a megújulóenergia-termelést.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS