A földgáz-infrastruktúrák különös elnevezéséről

Kotek Péter2019. március 14.

Az üzleti alapon működő, versenyző európai gázpiacokon legtöbbször furcsa rövidítéseket vagy az infrastruktúrák elhelyezkedésre utaló elnevezést találunk. Azt hihetnénk, túl vagyunk már a Testvériség földgázvezeték vagy a Barátság kőolajvezeték korszakán, amikor egy puszta cső mögöttes üzenetet is hordozhatott. Nem is tévedhetnénk nagyobbat: a vállalatok még ma is egyedi humorérzékkel képesek megkeresztelni új beruházásaikat.

A Litvániában 2014-ben üzembe helyezett LNG terminált Independence-nek nevezték el, utalva ezzel arra, hogy az FSRU (Floating Storage Regasification Unit, LNG tankerből átalakított úszó újragázosító és tárolókapacitással rendelkező terminál) megszünteti az orosz gáztól való függést. 2019 januárjában Oroszország a kalinyingrádi exklávéja számára szintén egy FSRU-t állított be. A terminált (Marshal Vasilevskiy) egy második világháborús szovjet tábornokról, Aleksandr Vasilevskiyről nevezték el, aki többek közt a Balti államok megszállását vezette – talán válaszul a litván FSRU Independence-re.

A nagy csövek süllyesztőjében 2013-ban eltűnt Nabucco projekt elnevezése is érdekes háttérrel bír: a projekt beruházói 2002-ben az első komolyabb megállapodás aláírását követően beültek a bécsi állami operaházba, és meghallgatták Verdi Nabuccoját.

Az LNG tankerek körében is találunk furcsaságokat. A katari flotta legnagyobb hajóosztálya a Q-Max (Qatar Max) cseppfolyós földgázszállító, 266,000 m3 LNG szállítására (~160 millió m3 földgáz) képes. A hajóosztály tankerei közel 350 méter hosszúak, tömegük 160,00 tonna. Az elsőként átadott hajót a katari emír feleségéről, Sheikha Mozah Nasser al-Misnadról nevezték el.

2017 végén készült el a Jamal LNG, a Novatek, a Total és a CNPC közös beruházása. A projekthez új hajótípust, jégtörő LNG tankereket gyártatottak Koreában. Korábban az LNG tankerek csak nukleáris jégtörők kíséretében voltak képesek átkelni az északkeleti átjárón, ezt gyökeresen változtatta meg az új hajóosztály bevezetése. A tizenöt jégtörőből tizennégyet stílszerűen orosz sarkkutatókról, a hajóosztály első hajóját azonban furcsa módon a 2014-ben elhunyt francia üzletemberről, a francia Total vezérigazgatójáról, Christophe de Margerie-ről nevezték el. Margerie szoros kapcsolatokat ápolt Oroszországgal, Krím orosz megszállása alatt pedig igyekezett kijátszani az európai szankciókat, megkerülve a korlátozásokat – csakúgy, ahogy az új tankerek megkerülték a jeges északi tengereket. Margerie 2014-ben repülőgép-balesetben hunyt el, miután egy tárgyalásról tért vissza Dimitrij Medvegyevtől. Kisrepülője a leszálláskor egy kifutópályán felejtett hóekébe ütközött – majd elnevezték róla az első jégtörő tankert…

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS