Napos húsvét a német árampiacon

Kácsor Enikő2019. április 24.

Húsvét hetében érdekes folyamatokat lehetett látni a német árampiacon. Az ünnepek előtti hétköznap szokásos 60-70GW körüli átlagos rendszerterhelést a négy munkaszüneti napban 40-50GW-os szint váltotta fel. Az időjárás (és így a tőle függő megújulók termelése) ezzel vajmi keveset foglalkozott, a nap sütött, a szél eleinte inkább éjszaka fújt. Húsvét hétfőn azonban megváltozott a helyzet: a továbbra is napos idő mellé masszív széltermelés érkezett, ami meg is látszott az árakon. A zsinór- és a csúcsidőszaki termék ára is negatívba zuhant: előbbi -14 €/MWh-án állt meg, utóbbi -36 €/MWh alá csökkent. A napos idő már korábban is megtréfálta a piacot: a zsinórtermék ára április 18-22-ig végig magasabb volt, mint a csúcsidőszaki terméké – ilyet naperőművek nélkül ritkán láthatunk.

1 ábra: Nap- és szélerőművi termelés, fogyasztás és árak a német másnapi árampiacon

Forrás: REKK, ENTSO-E és EPEXSpot adatok alapján

Az alacsony keresletű időszak a német nukleáris termelésen is meglátszott. A hónap első két hetében és a vizsgált hét elején az átlagos órás termelés 8-9 GW körül alakult. Ehhez képest vasárnap már csak 5,5GW, hétfőn pedig már 4,3 GW alatti volt a termelés – vagyis nagy valószínűséggel kénytelenek voltak visszaterhelni ezeket az erőműveket, és az árak ennek ellenére is negatívba csúsztak.

Az ünnepek után aztán normalizálódott a helyzet, magára talált a piac a szokásos fogyasztás visszaálltával, és az árak (a még mindig jelentős szélerőművi termelés ellenére) visszatértek a megszokott szintre . Kérdés persze, hogy meddig marad ez a felállás? Elég sok naperőmű mellett a csúcsidőszaki termék hosszútávon, főleg nyáron, olcsóbbá válhat a zsinórnál, a negatív árak egyre gyakoribb felbukkanásához pedig valószínűleg ideje hozzászokni.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS