Szerző: Kotek Péter

Találatok száma: 5

Ha drágább lesz majd lejjebb tekerjük?

Kotek Péter2022. december 7.

A rezsicsökkentés komolyabb módosítását jelentette be a kormány 2022 augusztusában. Az új szabályozás értelmében a földgázfogyasztás az átlagos 1729 m3/év fogyasztás alatt marad a támogatott, rezsicsökkentett áron, azonban az ezt meghaladó földgázmennyiséget a „piaci” áron, a rezsicsökkentett ár hétszereséért vételezheti csak a fogyasztó. A szabályozásváltozás hírére megnőtt az energiamegtakarítás és az alternatív tüzelőanyagok iránti kereslet. Ebben a rövid írásban azt vizsgáljuk, hogy a rezsicsökkentés hogyan hatott a földgázfogyasztás mértékére, és megpróbáljuk meghatározni az áremelkedés hatására várható földgázfogyasztás-csökkenést.

Újrainduló japán atomreaktorok – potenciális új LNG forrás Európának?

Kotek Péter2022. október 18.

Japán a 2011-es fukishimai katasztrófát követően leállította nukleáris kapacitásainak nagyobb részét, ezzel a japán villamosenergia-mixben az atomenergia részaránya 30%-ról 10% alá esett. A kieső villamos energiát a 2010-es években Japán fosszilis erőművekkel pótolta, elsősorban földgázzal, de megnövekedett az olaj-és széntüzelésű erőművek termelése is. Japán megnövekedett LNG igénye miatt hosszú távra stabilizálódott az az összefüggés, hogy az ázsiai piacok prémiummal kereskedtek Európához képest.

Energetikai heraldika

Kotek Péter2019. április 1.

A települési címerekben sokszor megjelenik az energiaszektor: ezekből szemezgettünk. A leírások forrása a Magyar nemzeti és történelmi jelképek.

Az amerikai LNG szállítások Európába a Trump-Juncker találkozó óta

Kotek Péter2019. március 25.

Érdekes ábra az amerikai LNG szállításokról. Az EU28 gázfogyasztása hozzávetőlegesen évi 500 milliárd m3 (bcm) földgáz.

A földgáz-infrastruktúrák különös elnevezéséről

Kotek Péter2019. március 14.

Az üzleti alapon működő, versenyző európai gázpiacokon legtöbbször furcsa rövidítéseket vagy az infrastruktúrák elhelyezkedésre utaló elnevezést találunk. Azt hihetnénk, túl vagyunk már a Testvériség földgázvezeték vagy a Barátság kőolajvezeték korszakán, amikor egy puszta cső mögöttes üzenetet is hordozhatott. Nem is tévedhetnénk nagyobbat: a vállalatok még ma is egyedi humorérzékkel képesek megkeresztelni új beruházásaikat.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS