Címke: földgáz

Találatok száma: 2

Integrációval a függőség ellen: elindult a balti gázpiaci összekapcsolás

Kácsor Enikő, Selei Adrienn

Kácsor Enikő2020. február 18.

2020. január 1-jén elindult az első három országot érintő földgázpiaci összekapcsolás, amely Finnországot, Észtországot és Lettországot terelte egy, közös tarifazónába [1]. Az árampiacon már megszokottnak tekinthető piacösszekapcsolás (vagy market-coupling) a gázpiacon igencsak újdonságnak számít. Míg az árampiacon a határkeresztező vezetékeken történő szállításért kizárólag kapacitásszűkösség esetén kell fizetni, addig a gázvezetékek esetén csupán egy-két olyan európai határt találunk, ahol nulla a szállítási tarifa (például a belga-luxemburgi és a dán-svéd határon); jellemzően 1-1,5 €/MWh-nak megfeleltethető összeget kell a kereskedőknek a határátlépésért fizetniük.

Ki állítja meg a gázt? És miért?

A román rendszerirányító ellen folyó versenyjogi eljárás apropóján

Vékony András2019. április 17.

Idén várhatóan lezárul a román rendszerirányító Transgaz ellen indult uniós versenyjogi eljárás, miután a vállalat tavaly szeptemberben kötelezettségeket vállalt arra, hogy megszünteti a Bizottság által kifogásolt magatartását, konkrétan a román gázkitermelés exportjának korlátozását. Az eljárás látszólag illeszkedik a Bizottság energiapiaci ügyeinek sorába, hiszen a Transgaz módszerei (infrastruktúra-fejlesztések korlátozása, túlzó hozzáférési díjak alkalmazása) nem lógnak ki a jól ismert monopolstratégiák közül. Ha azonban jobban megnézzük az előzményeket és a konkrét ügy körülményeit, elég sok sajátosságot vehetünk észre, ami akár tanulságos is lehet a magyar döntéshozók számára.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS