Folytatódik a trend: csökkenő árak a harmadik METÁR-aukción

Varga Katalin, Kácsor Enikő

Varga Katalin2021. december 21.

December 13-án kihirdette a MEKH a harmadik METÁR-aukció végeredményét. Az érdeklődés továbbra is töretlen. Az aukcióra a visszavont és duplán beérkezett ajánlatokat nem számítva összesen 154 pályázatot adtak be, a kicsi kategóriában 108 db pályázatot 75 MW megújulóenergia-kapacitásra, a nagy kategóriában 46 db pályázatot 382 MW-ra. Az érvénytelen pályázatok kiszűrése után a kicsiknél 81 pályázat versengett összesen 58 MW-tal, míg a nagyoknál 37 pályázat 296 MW-tal. Az érvénytelen pályázatok aránya tehát elég magas, 23%-os volt. A túljelentkezés még így is jelentős volt mindkét kategóriában (1,8-, illetve 1,9-szeres), habár jóval alacsonyabb volt a második aukció 3 és csaknem 5,5-szeres túljelentkezéséhez képest. A beadott ajánlatokban így is tükröződött a versenyhelyzet.

A kicsi méretkategóriában 32 MW, a nagy méretkategóriában 150 MW [1] megújulóenergia-kapacitás nyert támogatást. Minden nyertes projekt naperőmű technológiával pályázott.

1. ábra A beadott és érvényes pályázatok ajánlati görbéje méretkategóriák szerint

Adatok forrása: MEKH

A fenti ábrán látható módon továbbra is jelentős árkülönbség van a kicsi és a nagy kategória pályázatai között. Az is látszik, hogy a magasabb ajánlatok ellenére a harmadik körben a kicsi kategóriában is csak az előzetes referencia piaci árnál alacsonyabb ajánlatok tudtak nyerni, így mindkét kategóriában nulla forint az előzetesen kalkulált támogatási igény. Az előzetes referencia piaci árnak a pályázatok sorba rendezése után, a költségvetési korlátnak való megfelelés szempontjából van szerepe.

Ezért fontos kiemelni, hogy nem evidens, hogy a nyertes projektek ténylegesen támogatás nélkül működnek a jövőben, hiszen jelentősen eltérhet az idén áprilisban meghatározott előzetes referencia piaci ár azoktól a havi ex post referencia áraktól, amelyek alapján számítódik az üzembe helyezett létesítmények prémiuma. Ez különösen igaz akkor, ha egyre nagyobb mennyiségű a rendszerben a naperőművi kapacitás. Az a várakozás, hogy a kialakuló jövőbeli referencia árak sokkal alacsonyabbak is lehetnek, nem csak a jelenlegieknél, de a most beadott ajánlatoknál is. Bár az április óta eltelt időben a piac egészen más irányba mozdult, hosszútávon azért továbbra is ez tűnik realisztikus várakozásnak. Így a valós támogatásigények kialakulásakor nagyon is számít a nyertesek által megadott tényleges ajánlati ár.

Ha a valós támogatási igények az üzembe helyezést követően derülnek is csak ki, az már most látszik az első három METÁR-kör után, hogy folyamatosan csökkennek az ajánlati árak mind a kicsi, mind a nagy méretkategóriában. Ebben a napelemek költségcsökkenése mellett az árversenynek is fontos szerepe van. Az 1 MW alatti méretkategóriában kevésbé éles az eltérés az egyes aukciós körök ajánlatai között, de az átlagos ajánlati árak csökkenése itt is látható. (lásd 2. ábra)

A lenti táblázatokban elemezzük az egyes pályázati körök ajánlati árait.

A kis kategória esetén jól látható, hogy a harmadik fordulóban az előzőhöz képest jelentősen lecsökkent mind a legalacsonyabb ajánlati ár (-12%), mind a legnagyobb nyertes ár (-5%), mind a nyertesek súlyozott átlagára (-5%).

Hasonló a helyzet a nagy kategória esetén is: a legalacsonyabb ajánlati ár az előző fordulóhoz viszonyítva 3%-kal, a legnagyobb nyertes ár 7%-kal, míg a nyertesek súlyozott átlagára 6%-kal csökkent.

A harmadik METÁR-aukció eredményei a várakozásoknak megfelelően alakultak. Örvendetes, hogy a beruházási költségek alakulása és az árverseny hatása tükröződik az ajánlati árakban. Végső soron sikeresnek akkor mondhatóak az aukciók, ha a nyertes projektek meg is épülnek. A MEKH tájékoztatása szerint az első két pályázati körben nyertes projekteknek eddig csupán a 3%-a valósult meg – igaz, a megvalósítási határidejük is messze van, 2023 márciusára, illetve 2024 februárjára kell elkészülniük.

Nem tudjuk, hogy mikor lesz a következő pályázati kör. A megújulóenergia-szektor számára fontos lenne egy több évre meghirdetett tendernaptár, ami a 2018/2001-es megújulóenergia-irányelv (RED II) életbe lépése óta a pénzügyi támogatások stabilitásáról szóló 6. cikkely alapján egyébként tagállami kötelezettség is.

Lábjegyzet:

  1. A MEKH által publikált összefoglaló értékelés szerint a nagy kategóriában nyertes összkapacitás 152 MW.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS