Erdőre magyar!

Szajkó Gabriella2020. február 17.

Íme egy gyorselemzés arról a kormányfői kijelentésről, hogy 2030-ra elérhető, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen.

Forrás: REKK saját ábra KSH adatok alapján

Nagyon pozitív a szándék, és több szempontból is érdemes drukkolni:

  • Az eddigi kormányzati erdősítési ambíciók nem teljesültek – évek óta nem tudjuk meghaladni a 20-21%-os erdősültségi szintet. A Nemzeti Erdőprogram 2006-2015 között elért eredményeit értékelő dokumentum úgy fogalmaz, hogy a kudarc oka elsősorban a kedvezőtlen támogatási feltételekben keresendő: a területalapú támogatási összegek emelkedésével az erdőtelepítésre fordítandó támogatás versenyképessége csökkent; ezzel az infóval már lehet kezdeni valamit.
  • A kormány januárban hozta nyilvánosságra Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervét, (NEKT) amelyben sajnos híre-hamva sincs ennek a komoly erdősítési szándéknak. A NEKT mindössze évi 2500 hektár erdősítést tervez 2020 és 2030 között, amely további kiegészítő intézkedések hatására is csak 3800 hektárra nőne évente.
  • Sajnos a NEKT egy másik, ijesztő furcsaságot is tartalmaz az erdők vonatkozásában. Miközben a 2020-2030 közötti fakitermelési terv a NEKT-ben nem haladja meg a 7,3 – 8,8 millió köbmétert évente, addig a NEKT megújulóenergiával foglalkozó fejezetében masszív növekedést terveznek a szilárd biomasszát égető erőművi és fűtőművi kapacitásokban. Első óvatos számításaink alapján a betervezett új kapacitások tűzifa igénye 18 millió köbméter 2020-ban és 26 millió köbméter az évtized végére. Ennyi fát még a gyorsított erdőtelepítés mellett sem lehet fenntartható módon kitermelni a magyarországi erdőkből: a jelenlegi éves folyó növekmény mindössze kb. 13 millió köbméter.

Az erdő a kormányzati zsargonban nem feltétlenül ugyanazt jelenti, mint a kifejezés köznapi értelme - öles fák, sűrű lombkorona - valójában egy területhasználati kategóriát jelent. A térdig érő csemete és a tarvágás után kiforgatott tuskókkal feltúrt táj is mind lehet „erdő”, ha az a földterület művelési ág szerinti besorolása. Szóval nem árt látni az erdőtől a fát is, és figyelni, hogy egy erdősítési kampány közben csendben ne veszítsük el meglévő erdeinket.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS