Kincstári optimizmus vagy megalapozott tervek?

Keszthelyi Andrea2019. június 13.

A 2020-as költségvetési törvényjavaslat gyors áttekintése után adódik a kérdés, vajon mire alapozza a tervező a társasági adóból és az energiaellátók jövedelemadójából - kezdetben 8, majd 31%-os ágazati, a köznyelvben Robin Hoodként emlegetett különadó - származó bevétel 25%-os növekedését ugyanezen adók 2019. évi előirányzatához viszonyítva?

A költségvetési törvénnyel párhuzamosan benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat nem tartalmaz olyan módosítást, amely indokolná ezt a növekményt, így nyitva áll a kérdés, mi áll a háttérben? Ennyire pörög a gazdaság? A gazdaságfehérítő intézkedésektől várják a bevételt? Az EVA megszüntetése is lehetne a háttérben a társasági adó esetében, az EVA eltörlése nyomán azonban sokkal inkább a KIVA és a KATA növekedésére számíthatunk, és ez tükröződik is a költségvetési tervben.

A Költségvetési Tanács egyetért a tervezet számaival, bár elemzésükből - csakúgy, mint az ÁSZ véleményéből - kiderül, nem a benyújtott törvényjavaslatban szereplő számokat elemezték: 2019-cel összevetve csak 19%-os és 76 milliárdos növekményt észleltek a társasági adó előirányzott összegében, ami a jelenlegi verzióban már meghaladja a 25%-ot és a 100 milliárd forintot. A költségvetési törvény indoklása az eltérést azzal magyarázza, hogy „a kormányzat döntött a gazdaságvédelmi akciótervről, ezáltal a 2020-as évre várt gazdasági növekedési ütem alátámasztása tovább erősödött. Döntés született emellett egyes területeken a kiadások növeléséről, melyet a várható többletbevételek ellensúlyoznak.”

Minket elsősorban az energiaellátók jövedelemadója érdekel, az ebből származó bevétel tervezett összegének alakulására azonban semmilyen magyarázatot, további elemzést nem találtunk. A társasági adóbevétel növekedése hátterében felvázolt gazdaságélénkítő és -fehérítő intézkedések relevanciája azonban a Robin Hood esetében megkérdőjeleződik: tényleg indokolt ebben a szektorban is ennek hatásával számolni?

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS