Képes lesz a magyar rendszer több GW-nyi fotovoltaikus erőmű befogadására?

Németország képes volt!

Mezősi András2019. június 7.

Magyarország a Nemzeti Energia- és Klímatervében 6000 MW-nyi fotovoltaikus kapacitással kalkulál 2030-ra. Ez a mai hazai teljes beépített erőművi kapacitás közel 70%-a. Sokak szerint ez jelentősen növelheti a rugalmas kapacitások iránti igényt, hiszen, ha hirtelen felhőssé válik az idő, valamely szereplőnek akkor is meg kell termelnie a villamos energiát. Egyes becslések alapján akár a jelenlegi lekötött kapacitás kétszeresére, vagy akár négyszeresére is szükség lehet, amely a jelenlegi 200-300 MW-os szekunder tartalékkapacitás akár 600-800 MW-ra történő növelését jelentené a bizonytalanság csökkentése érdekében. Az, hogy pontosan mekkora lenne a megnövekedett időjárásfüggő-termelés miatt szükséges szekunder tartalékkapacitás, többféleképpen is lehet számszerűsíteni. Az egyik ilyen lehetőség, hogy megvizsgáljuk azon országokat, amelyekben korábban elindult ez a folyamat és megvizsgáljuk, hogyan változott ott a lekötött tartalékkapacitás mennyisége.

Az elmúlt tíz évben jelentősen növekedett a naperőművek és a szélerőművek beépített kapacitása Németországban. Míg 2008-ban mintegy 22 GW-nyi szélerőmű és 6 GW-nyi naperőmű volt a rendszerben, ezen két kapacitás összege több mint háromszorosára nőtt 2017-re: 55, illetve 42 GW-nyi beépített kapacitás volt elérhető akkoriban. Ez a teljes német beépített erőművi kapacitás 47%-át adta (a termelésben ennél jóval kevesebb, 20%-os részesedéssel bírt). Azt várnánk, hogy az időjárásfüggő erőművek ilyen mértékű elterjedése miatt jelentősen növelni kellett a rendszerben az időjárásfüggők miatt potenciálisan / esetlegesen előforduló hirtelen változások kezelésére alkalmas szabályozási tartalékokat. Ugyanakkor azt láthatjuk, hogy a teljes lekötött kapacitás mennyisége gyakorlatilag nem változott az elmúlt tíz évben.

1.ábra: Az időjárásfüggő termelői kapacitások és a lekötött tartalékok alakulása Németországban, 2008-2017, MW

Forrás: www.regelleistung.net; Eurostat

Hogyan lehetséges, hogy a német rendszerirányítók képesek azonos tartalékok mellett üzemeltetni a rendszert, miközben az időjárásfüggő termelők elterjedése hatalmas méreteket ölt? A válasz korántsem triviális, sok tényező határozza meg, hogy miért nem kellett megemelni a lekötött mennyiségeket. Sok ellentétes hatás eredőjeként áll elő, amelyeket ez a remek cikk szed össze:

  • Jelentősen nőtt az időjárásfüggő megújulótermelés, amely természetesen növeli a szükséges lekötendő mennyiséget. Ezt részben ellensúlyozza az egyre pontosabb, és kifinomultabb előrejelzések megbízhatósága;
  • Jelentősen növekedett a fogyasztás-előrejelzés pontossága, részben az egyre inkább terjedő okos megoldásoknak köszönhetően;
  • Csökkent az erőművek (beleértve a fosszilis- és atomerőművek) nem tervezett kiesésének valószínűsége;
  • A rendszerirányító költségérzékenyebbé vált és kisebb rendszertartalékokat határozott meg;
  • Nőtt a napon belüli piaci likviditás;
  • A németországi rendszerirányítók szorosabb együttműködése.

Ezek a folyamatok összességében vezettek ahhoz, hogy az időjárásfüggő megújulók hihetetlen növekedése ellenére sem volt szükség több kapacitást lekötni a német rendszerben. Ez Magyarország számára is bizakodásra adhat okot, mivel a megújulókapacitás-terveket a lekötendő tartalékkapacitások mennyiségének jelentős növelése nélkül is meg lehet valósítani.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS