Európában továbbra is a szél az úr

Mezősi András2019. április 4.

Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA – European Wind Energy Association) minden évben publikálja, hogy az EU28-ban technológiai bontásban milyen új kapacitások épültek ki a villamosenergia-szektorban. Immár ötödik éve a szélerőművek nyerik meg ezt a versenyt. Évente több mint 10 GW-nyi kapacitás épül ezekből az erőművekből, ami öt paksi erőmű kapacitásának felel meg. A képzeletbeli dobogó második fokára a fotovoltaikus erőművek kerülnek: az utóbbi öt esztendőben évente átlagosan 7,5 GW-nyi kapacitást kapcsoltak az európai villamosenergia-hálózatra. Fontos különbség a két technológia között, hogy míg a szélerőművek viszonylag egyenletes növekedést mutatnak az éves újonnan installált kapacitásokra vonatkozóan, addig a napelemek elterjedése nagy változékonysággal bír. Az elmúlt tíz évben volt olyan év, amikor az újonnan üzembe álló fotovoltaikus kapacitás meghaladta a 21 GW-ot, azonban 2009-ben ez a szám mindössze 4,7 GW-ot tett ki. Elsősorban e két technológiának köszönhetően 2018-ban az újonnan átadott kapacitások 95%-át a megújulók tették ki, a földgáztüzelésű erőművekből kevesebb mint 1 GW-nyi épült. Ez az igen alacsony szám több okra vezethető vissza. Egyrészt az utóbbi években a földgáz ára, illetve a villamosenergia-árának alakulása nem kedvezett ezen technológiának, továbbá a válság után igen jelentős, több 10 GW-nyi újonnan létesült kapacitás kezdte meg az termelését. Ezen erőműveket - amelybe sorolható hazánkban a Gönyüi Erőmű vagy a Dunamenti Erőmű egyik blokkja is – még a válság előtt kezdték el tervezni, építeni, és már a válság után készültek el. Viszont a fogyasztás csökkenésével ezek az új kapacitások elterjedése túlkínálatot eredményezett egyes országokban.

Az EU28-ban épült új kapacitások mennyisége technológiai bontásban, MW

Forrás: EWEA

Egyértelműen Németország Európa szélnagyhatalma, itt található az európai kapacitások harmada, 2018 év végén közel 60 GW. Habár a második helyen Spanyolország helyezkedik el 23 GW beépített kapacitással, az elmúlt tíz évben mindössze 3 GW-nyi kapacitás épült ki, a többi a 2000-es években készült el. Az elmúlt években megfigyelhető trendek alapján 2019-re várhatóan el is veszti dobogós helyezését, mivel Nagy-Britannia (20 GW) és Franciaország (15GW) erőteljesen fejleszti ezen kapacitását. A szélerőművek korántsem csak a gazdag nyugat-európai országokban terjednek. Szerbiában a tavalyi évben 360 MW-nyi kapacitás készült el, Montenegróban a teljes beépített kapacitás meghaladta a 100 MW-ot, Romániában pedig 3000 MW felett jár a teljes beépített kapacitás.

Az új szélerőművek egyre dominánsabb támogatási formája az aukció, aminek lényege, hogy az erőmű első 10-15 évére a szabályozó garantál egy bizonyos átvételi árat. Ez egyben biztonságot is jelent az új kapacitásoknak. Az aukciókon kialakuló árat könnyen összevethetjük a piaci árral, és a kettő közötti különbség adja a támogatás mértékét. Az EWEA összegyűjtötte, hogy az egyes európai szélenergia aukciókon milyen ár alakult ki, és mekkora az árverezett mennyiség. Németországban például 2018-ban közel 2,5 GW-nyi kapacitás építésére osztottak ki ilyen jogokat, az átlagos átvételi ár 38-62 €/MWh között mozgott. Lengyelországban 1 GW-nyi kapacitást árvereztek el, amely 36-55 €/MWh-a közötti garantált átvételi árat eredményezett. Ezek az értékek már igen közel vannak a piaci árhoz – köszönhetően az utóbbi években megfigyelt nagykereskedelmi villamosenergia-áremelkedésnek.

Magyarországon közel 10 éve nem épült új szélerőmű, és az EU felé idén télen leadott Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ra sem számol új kapacitások beépülésével, sőt a régiek bezárásával kalkulál. Hogy mennyibe kerül a magyar fogyasztóknak ezen technológia negligálása, egy későbbi blogbejegyzésben mutatjuk be.

A Metazsúlról

A Metazsúlt a REKK munkatársai hozták létre, a blogposztok szerzőink magánvéleményét tükrözik. A blog célja, hogy felhívjuk a figyelmet a minket foglalkoztató témákra, leírjuk saját véleményünket, és megismerjük másokét, remélve, hogy olvasóink közül sokan hozzászólnak majd egy-egy bejegyzésünkhöz.A blog témaválasztásában és stílusában is sokszínűnek ígérkezik: rövid elemzések és szakmailag érdekes ábrák ugyanúgy megjelennek majd, mint szubjektív írások bármiről, ami éppen foglalkoztat minket - a zsúlon túl. Olyan témákat is szeretnénk felvetni, amelyekkel mindennapi munkánk során találkoztunk, s melyek nem feltétlenül jelennek meg tanulmányainkban, de talán szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthatnak. Jó olvasást kívánunk!

Portfolio Blogger

Keresés

Címkefelhő

Archívum

Hírfolyam

RSS